Tillbaka till översiktFÖRETAGSBLOGGA DIG TILL NYA KUNDER

Käthe Nilsson

Varför ska jag blogga?

En anledning till att företagsbloggande är bra är att du på ett smidigt sätt kan uppdatera hemsidan löpande. Och händer det något på hemsidan ökar också trafiken. Visste du att företag som bloggar får 50% fler besökare på hemsidan än de som inte bloggar?

En annan anledning är att visa din och företagets expertis. Genom att blogga får blivande kunder nys om dina kunskaper och därigenom ökar förtroendet. När förtroendet ökar, ökar också försäljningen. Fakta säger att 60% tycker bättre om ditt företag och är mer villig att köpa av dig om du har en blogg.

När du bloggar fyller du på med nytt, relevant innehåll (content) vilket Google gillar. Då får du också bättre placering på söklistorna.

Vad ska jag blogga om?

Ett mycket vanligt bekymmer för nya bloggare är att de inte vet vad de ska blogga om. Här är tips du kan använda dig av för att råda bot på skrivkrampen.

Vad frågar kunderna om?
Använd vanliga, återkommande frågor från dina kunder och blogga om dem. Dels vet du att din målgrupp har ett intresse för detta dels kan du hänvisa nya kunder till blogginlägget som svarar på frågan och därmed spara tid.

Vanliga sökord
Vilka sökord och -fraser använder din målgrupp när de söker på Google? När du vet vilka typer av sökningar som är vanligast kan du anpassa delar av ditt content efter dessa.

Bakom kulisserna
Berätta om något spännande som har hänt bakom kulisserna. Har ni tagit emot ett pris eller firar företaget 10-årsjubileum och ni har ätit tårta. Glöm inte att ta bilder! Låt kunderna lära känna företaget och få en närmare relation.

Gör en intervju
Intervjua en kund eller en expert och publicera det som ett blogginlägg. Mycket trevligt sätt att få in mer content och givande för alla parter. Blanda inte ihop intervju med ett gästinlägg där en gästskribent självmant skriver ett inlägg. I en intervju kan du styra innehållet med hjälp av dina frågor. Du har också möjlighet att redigera.

Tipsa och utbilda
Dela med dig av din kunskap till kunderna. Våga visa vad du och företaget kan för att skapa det där viktiga förtroendet. Inlägg med bra tips är lättare att få delade i sociala medier.

Filma
Spela in en kort film och publicera den i ett blogginlägg. Skriv en sammanfattning om vad filmen tar upp.

Erbjudanden & tävlingar
En blogg ska först och främst fokusera på att ge läsarna äkta värde men i ca 10% av inläggen går det utmärkt att tipsa om ett bra erbjudande företaget har just nu. Eller varför inte anordna en tävling?

Для Интернета
Vad krävs för att bloggen ska få läsare?

En företagsblogg vilar på tre ben - rätt content, regelbundna uppdateringar och marknadsföring. Om du ser till att anpassa content till dina läsare är det mer troligt att de blir intresserade av din blogg och vill läsa mer. Genom att uppdatera regelbundet, minst en gång per vecka men gärna fler, får du återkommande läsare.

Du måste också se till att marknadsföra bloggen och enskilda blogginlägg. Det gör du via mail, nyhetsbrev, sociala medier, diskussionsgrupper och genom att kommentera i andras bloggar. Det kan också vara bra att gå med i lämpliga bloggtopplistor och att nämna företagets blogg när du nätverkar.

Lycka till!


Käthe Nilsson är grundare av Mediaklar AB som hjälper företag och e-handlare med digital kommunikation och marknadsföring. Stort fokus ligger på bloggande och sociala medier. Käthe är medförfattare till boken Boosta din Business som lanserades hösten 2015. I den skriver hon om hur företag kan marknadsföra sig i bloggar.