Framgångssagor

Inspireras av andra företag som har nått framgång med hjälp av internet


INTERNET HAR INGA GRÄNSER

 Och det gäller även ditt företag. Tusentals verksamheter har haft stor framgång online och de blir bara fler och fler. Vi tänkte presentera några av dem för dig.
Låt dig inspireras av nedanstående historier och påbörja din egna framgångssaga på nätet redan idag.

Nedan hittar du exempel på framgångssagor från svenska verksamheter:


Norrländska Lundqvists Trävaru säljer byggsatser till hela Sverige

Familjeföretaget Lundqvist Trävaru grundades 1936 i Öjebyn utanför Piteå och har genom åren jobbat med träproduktion på olika sätt. Efter en omfattande brand i fabriken 2005 valde företaget att fokusera helhjärtat på byggsatser för garage, stall, villor mm. och behövde då en enkel och prisvärd marknadsföringskanal som kunde ta dem in i det nya århundradet.

"Ser man tillbaka har Google varit avgörande för vår utveckling. År 2000 skapade vi en hemsida för att få en större marknad, inte bara lokalt här i Piteå men i hela Sverige. Med det blev vi sökbara. När vi sedan började jobba med Google AdWords 2010 lyckades vi fyrdubbla omsättningen och har även utökat kundernas geografiska spridning. Idag hamnar t.ex. 40 % av våra produkter i Mälardalen.", berättar vd Samuel Holmström.

Tidigare gick 80 % av marknadsföringsbudgeten till aktiviteter offline, men efter AdWords inträde är det klar fördel online. "Utöver bättre tillväxt skiljer AdWords sig från andra kanaler genom att jag själv väljer sökorden. Det skapar relevanta sökningar och kan jag också ge en prisbild av vad mina produkter kostar. Det ger kvalitativa besök på sidan.", förklarar Holmström och avslutar: "95 % av vår omsättning kommer från webben på något sätt och AdWords står för mer än hälften. Det är fantastiskt att jag kan sälja en produkt för en halv miljon över nätet men aldrig träffa kunden."

"95 % av vår omsättning kommer från webben på något sätt och AdWords står för mer än hälften."

Samuel Holmström, VD, Lundqvist Trävaru


Johan Fredrik Leikvik, Grundare, Velvio

Lekfull hobby blev heltidssyssla

Medan Johan Fredrik Leikvik var föräldraledig började han skapa tecknade filmer för de allra minsta barnen. Den första filmen lades upp på YouTube år 2013 och sedan dess har det blivit en hel serie roliga och lärorika filmer under temat Busigt Lärande. "YouTube är ett bra sätt att nå ut till människor som söker och tittar, och det är enkelt att nå ut till hela världen på en gång. Jag har 250 000 visningar per dag.Man behöver inte producera DVD-filmer längre, utan man kan enkelt komma ut med sin produktion på nätet.", förklarar Johan.

I skrivande stund finns Busigt Lärande-filmerna på nio språk. Till en början skötte Johan produktionen parallellt med det vanliga jobbet, men tack vare reklamintäkterna har han nu kunnat säga upp sitt jobb och börja jobba med filmproduktionen på heltid. "Det är ju intäkterna från reklamen som visas på mina filmer som skapar lönsamhet. Det räcker med att säga att man vill ha reklam, sedan sköter Google allt med reklamfinansieringen." berättar Johan.

Johans företag är delvis baserat på Googles produkter och han gillar att jobba med dem: "Google har hjälpt mig att jobba med någonting eget som jag tycker är väldigt kul."


AdWords och Analytics superredskap för GlamMom

Med fräsiga amnings-bhar och trendiga mammakläder gör GlamMom det lite mer glamouröst att vara gravid eller amma. Sedan starten 2011 har Google AdWords hjälpt dem att nå ut till svenska mammor och nu har företaget fått ytterligare tillökning i form av en norsk webbshop. Utvecklingen i den norska webbshoppen speglar den svenska och även här har AdWords varit vitalt för att komma igång. "Att slå sig in på en ny marknad utan lokal förankring känns svårt, men med översättningar och AdWords kan man lätt komma in på en ny marknad även som en liten spelare", berättar Vanja Wikström, VD och medgrundare till GlamMom.

Internt jobbar företaget även med Google Analytics. "AdWords i kombination med Analytics är ett superredskap. Lite som att ha en egen medieanalysbyrå inhouse. För småföretag är det guld värt och oerhört viktigt", berättar Vanja.

Genom att gå på djupet med information om kundgruppen och säljprocesserna kan man ta strategiska beslut. "Jag vet inte hur man gjorde innan denna digitala analysmöjlighet fanns, men här har du rena fakta, det är ingen som sitter och gissar. Ibland skiljer vad man tror, och så som det faktiskt är, sig åt, så Analytics betyder mycket för vår förståelse av vår egen business och vår utveckling", avslutar Vanja Wikström.

"Att slå sig in på en ny marknad utan lokal förankring känns svårt, men med översättningar och AdWords kan man lätt komma in på en ny marknad även som en liten spelare."

Vanja Wikström, VD och partner, GlamMom