Checklist voor online horeca succes:

retailx

Zorg ervoor dat je weet wat je wilt en voor wie je het doet:

 • Wat is je SMART doelstelling voor de feestdagen? Bijvoorbeeld: “wij willen 300 kerstdiners a €50 verkopen op 24, 25 en 26 december.” Daarnaast goed om te bepalen hoeveel je tijd technisch en financieel wilt investeren in (online) marketing om dit doel te bereiken.

 • Wie is je doelgroep voor kerst (demografische kenmerken, gastronomische voorkeuren) en op welke online kanalen (zoekmachine- optimalisatie en adverteren, social media kanalen, e-mail) kun je deze het best bereiken? 

Zorg ervoor dat je weet wat, waar en wanneer je gaat communiceren:

 • Over welke onderwerpen ga je communiceren? Gebruik tools als de Google zoekwoordenplanner, Google trends, UberSuggest en AnswerThePublic om inspiratie op te doen voor onderwerpen die interessant kunnen zijn voor jouw bedrijf.
 • Welke soorten content (tekst, foto’s, video) passen het best bij deze onderwerpen, jouw bedrijf en de door jou bepaalde relevante kanalen voor jouw doelgroep?
 • Zet relevante onderwerpen om in relevante zoekwoorden en zoektermen en integreer deze in je website. Gebruik daarnaast specifieke kerst- en oudejaars hashtags om je vindbaarheid op social media kanalen als Facebook en Instagram rondom jouw feestdagen onderwerpen te verbeteren en meer verkeer naar je social media kanalen te trekken. Overweeg ook om met online adverteren, via bijvoorbeeld Google Ads en Facebook en/of Instagram advertising, meer verkeer naar je website te trekken om je kansen op bestellingen te vergroten.
 • Bepaal wat, waar en wanneer je gaat communiceren en specificeer dit in je feestdagen contentkalender. Zorg dat je je contentkalender helemaal invult zodat je elke dag weet over welke onderwerpen en op welke kanalen je gaat communiceren. Door gebruik te maken van een gratis content planner tool kun je veel op voorhand klaarzetten voor de juiste kanalen.

Zorg ervoor dat je speciale feestdagen content creëert en deze deelt op je eigen platformen:

 • Heb je bestaande klanten gevraagd om een beoordeling achter te laten op Google Mijn Bedrijf en je andere social media kanalen? Op deze manier weten potentiële klanten wat je te bieden hebt en zijn ze op basis van de positieve ervaringen van anderen eerder geneigd om je aanbod voor de feestdagen af te nemen.
 • Staan het aanbod voor de feestdagen op je eigen website? En heb je deze gecommuniceerd op je social media kanalen zoals Facebook, Instagram en Google Mijn Bedrijf?
 • Weten klanten of je open of dicht bent met de feestdagen? En heb je speciale openingstijden toegevoegd op je website en je Google Mijn Bedrijfprofiel om (potentiële) klanten te informeren?
 • Heb je gedacht aan speciale foto’s voor de feestdagen? Foto’s van kerstgerechten, kerstdiners, gezellig opgemaakte tafels, kerstwijnen, tips voor de feestdagen en al het andere wat jouw horeca onderneming te bieden heeft met de feestdagen. Tools als Canva, Befunky en Pixlr kun je gebruiken om je foto’s nog mooier te maken! Zorg er ook voor dat je relevante zoektermen meegeeft aan deze afbeeldingen (bijvoorbeeld: kerstdiner bestellen: <naam gerecht>, <naam van je restaurant>,  <locatie en plaatsnaam van je restaurant>. 
 • Gebruik je feestdagen foto’s om bijvoorbeeld banners te plaatsen op je website en je omslagfoto’s op social media aan te passen. Daarnaast kun je de foto’s gebruiken op Google Mijn Bedrijf, in social media posts en in een e-mail campagne om je kerstaanbod onder de aandacht te brengen! Heb je nog geen website? Of is je website moeilijk te wijzigen? Overweeg dan een speciale (tijdelijke) feestdagen website voor je bedrijf die gratis en eenvoudig te maken is met Google sites

Zorg dat je input krijgt met betrekking tot wat je gaat communiceren:

 • Zorg voor een video conferencing platform en een virtueel whiteboard via bijvoorbeeld Padlet of Jamboard.
 • Betrek familie, vrienden, personeel, leveranciers én klanten.
 • Gebruik hiervoor een gedeelte van de design thinking cyclus:
 • Maak de uitdaging en/of de vraag concreet voor de deelnemers. Bijvoorbeeld: “welke content kunnen we in aanloop naar de feestdagen gaan delen om onze doelgroep (specificeren) te bereiken en onze doelstelling (specificeren) te behalen.”
 • Geef deelnemers in de eerste fase de ruimte om ideeën te delen zonder beperkingen en onderbrekingen.
 • Overweeg meerdere brainstormsessies in kleine groepen (richtlijn 5 deelnemers met verschillende perspectieven) om de effectiviteit te verhogen.
 • Overweeg het geven van duidelijke opdrachten met een tijdslimiet in de tweede fase om tot de kern te kunnen komen. 

Naast de vele tools die al zijn genoemd in tip 1 t/m 4, biedt de Digitale Marketing Toolbox een overzicht van alle gratis Google-tools die jou inzicht geven in de huidige prestaties van je bedrijf en tips geven om deze prestaties te verbeteren. In de toolbox bevinden zich onder andere tools om inzichten en technologie te gebruiken om een waardevolle gebruikerservaring te creëren, om je digitale etalage te optimaliseren en een snelle en naadloze mobiele ervaring te creëren. 

Daarnaast nog een aantal tips met betrekking tot Google Mijn Bedrijf (GMB), de gratis tool waarmee lokale ondernemers gemakkelijk in contact kunnen komen met potentiële en bestaande klanten via Google zoeken en Google Maps:  

 • Overgeschakeld naar afhalen of bezorgen? Aangezien veel restaurants hun deuren hebben gesloten, maar nog steeds actief zijn in andere hoedanigheden, kunnen bedrijven eetgelegenheden toevoegen of bewerken, zoals "Afhalen", "Bezorgen" en "Dineren" om (potentiële) klanten te informeren over de beschikbaarheid van diensten. Deze kenmerken worden prominent weergegeven in het bedrijfsprofiel van verkopers in de resultaten van Google Zoeken en Maps wanneer klanten naar het bedrijf zoeken. Bovendien zien gebruikers van Google Maps pictogrammen voor "Afhalen" en "Levering" naast de zoekbalk die bedrijven die deze services in de buurt aanbieden, toont met de mogelijkheid om verder te filteren op "Nu openen", "Afstand" en meer. 
 • Je (openings)tijden bijwerken: als jouw bedrijf werkt met verkorte of verschoven uren, kun je deze rechtstreeks in je Google Mijn Bedrijf-bedrijfsprofiel bijwerken, zodat klanten precies weten wanneer ze je kunnen bereiken.
 • Menu updaten: houd je menu up-to-date als je de menukeuze hebt verkleind of als je maaltijdaanbiedingen en specials aanbiedt om klanten aan te trekken.
 • Een post maken: Gebruik posts om rechtstreeks met klanten te communiceren, en meer informatie en actuele updates te delen over wat er nieuw is voor jouw horeca onderneming. Meer informatie over hoe je een post kunt maken.
 • Contact leggen met je klanten: download de Google Mijn Bedrijf-app en schakel de berichtenfunctie in zodat (potentiële) klanten je kunnen bereiken. Hier zie je hoe je de berichtenfunctie in de Google Mijn Bedrijf-app inschakelt. Tip: Stel een automatisch welkomstbericht op om klanten te laten weten wat de status van je bedrijf is.

Verder bespreken we verschillende direct toepasbare tools tijdens onze vele webinars en onze speciale Focus op de Feestdagen webinar.