Checklist voor online retail succes:

retailxx

Zorg ervoor dat je weet wat je wilt en voor wie je het doet:

 • Wat is je SMART doelstelling voor de feestdagen? Bijvoorbeeld: “wij willen 300 kerstbestellingen a €80 verwerken tussen 6 en 21 december.” Daarnaast goed om te bepalen hoeveel je tijd technisch en financieel wilt investeren in (online) marketing om dit doel te bereiken.
 • Wie is je doelgroep voor kerst (demografische kenmerken, kleding voorkeuren) en op welke kanalen (zoekmachines, social media kanalen, e-mail) kun je deze het best bereiken? 

Zorg ervoor dat je weet wat, waar en wanneer je gaat communiceren:

 • Over welke onderwerpen ga je communiceren? Gebruik tools als de Google zoekwoordenplanner, Google trends, UberSuggest en AnswerThePublic om inspiratie op te doen voor onderwerpen die interessant kunnen zijn voor jouw bedrijf.
 • Welke soorten content (tekst, foto’s, video) passen het best bij deze onderwerpen, jouw bedrijf en de door jou bepaalde relevante kanalen voor jouw doelgroep?
 • Zet relevante onderwerpen om in relevante zoekwoorden en zoektermen en integreer deze in je website. Gebruik daarnaast specifieke kerst- en oudejaars hashtags om je vindbaarheid op social media kanalen als Facebook en Instagram rondom jouw feestdagen onderwerpen te verbeteren en meer verkeer naar je social media kanalen te trekken.
 • Overweeg ook om met online adverteren, via bijvoorbeeld Google Ads en Facebook en/of Instagram advertising, meer verkeer naar je website te trekken om je kansen op bestellingen te vergroten.
 • Bepaal wat, waar en wanneer je gaat communiceren en specificeer dit in je feestdagen contentkalender. Zorg dat je je contentkalender helemaal invult zodat je elke dag weet over welke onderwerpen en op welke kanalen je gaat communiceren. Door gebruik te maken van een gratis content planner tool kun je veel op voorhand klaarzetten voor de juiste kanalen.

Zorg ervoor dat je speciale feestdagen content creëert en deze deelt op je eigen platformen:

 • Heb je bestaande klanten gevraagd om een beoordeling achter te laten op Google Mijn Bedrijf en je andere social media kanalen? Op deze manier weten potentiële klanten wat je te bieden hebt en zijn ze op basis van de positieve ervaringen van anderen eerder geneigd om je aanbod voor de feestdagen af te nemen.
 • Staan het aanbod voor de feestdagen op je eigen website? En heb je deze gecommuniceerd op je social media kanalen zoals Facebook, Instagram en Google Mijn Bedrijf?
 • Weten klanten of je open of dicht bent met de feestdagen? En heb je speciale openingstijden toegevoegd op je website en je Google Mijn Bedrijfprofiel om (potentiële) klanten te informeren?
 • Heb je gedacht aan speciale foto’s voor de feestdagen? Foto’s van kerstoutfits, kerstcadeaus, kerstversieringen, stylingtips voor de feestdagen en al het andere wat jouw (online) winkel te bieden heeft met de feestdagen. Tools als Canva, Befunky, Pixlr kun je gebruiken om je foto’s nog mooier te maken! Zorg ervoor dat je relevante zoektermen meegeeft aan deze afbeeldingen (bijvoorbeeld: kerstcadeau bestellen - <naam product>, <naam winkel>, <naam plaatsnaam en locatie>).
 • Gebruik je feestdagen foto's om bijvoorbeeld banners te plaatsen op je website en je omslagfoto’s op social media aan te passen. Daarnaast kun je de foto’s gebruiken op Google Mijn Bedrijf, in social media posts en in een e-mail campagne (bijvoorbeeld via MailChimp) om je kerstaanbod onder de aandacht te brengen!

Zorg dat je input krijgt met betrekking tot wat je gaat communiceren:

Gebruik hiervoor een gedeelte van de design thinking cyclus:

 • Maak de uitdaging en/of de vraag concreet voor de deelnemers. Bijvoorbeeld: “welke content kunnen we in aanloop naar de feestdagen gaan delen om onze doelgroep (specificeren) te bereiken en onze doelstelling (specificeren) te behalen.”
 • Geef deelnemers in de eerste fase de ruimte om ideeën te delen zonder beperkingen en onderbrekingen.
 • Overweeg meerdere brainstormsessies in kleine groepen (richtlijn 5 deelnemers met verschillende perspectieven) om de effectiviteit te verhogen.
 • Overweeg het geven van duidelijke opdrachten met een tijdslimiet in de tweede fase om tot de kern te kunnen komen.  

Naast de vele tools die al zijn genoemd in tip 1 t/m 4, biedt de Digitale Marketing Toolbox een overzicht van alle gratis Google-tools die jou inzicht geven in de huidige prestaties van je bedrijf en tips geven om deze prestaties te verbeteren. In de toolbox bevinden zich onder andere tools om inzichten en technologie te gebruiken om een waardevolle gebruikerservaring te creëren, om je digitale etalage te optimaliseren en een snelle en naadloze mobiele ervaring te creëren. 

 • Digital Maturity Benchmark: gebruik inzichten en technologie om waardevolle, relevante ervaringen te creëren op meerdere momenten tijdens de klantreis!
 • Grow my store: je digitale etalage optimaliseren middels een snelle en efficiënte evaluatie van je webshop!
 • Masterful mobile: ontdek hoe 's werelds meest bekende merken een snelle en naadloze mobiele ervaring creëren en hoe jij hiervan kunt leren! Let op: alleen beschikbaar in het Engels.
 • Je mobiele website verbeteren
 • Rising Retail Categories: krijg inzicht in de snelgroeiende retail categorieën en ontdek welke zoekwoorden en zoektermen geassocieerd worden met deze categorieën. Let op: alleen beschikbaar in het Engels!

Daarnaast nog een aantal tips met betrekking tot Google Mijn Bedrijf (GMB), de gratis tool waarmee lokale ondernemers gemakkelijk in contact kunnen komen met potentiële en bestaande klanten via Google zoeken en Google Maps:

 • Je (openings)tijden bijwerken: als jouw bedrijf werkt met verkorte of verschoven uren, kun je deze rechtstreeks in je Google Mijn Bedrijf-bedrijfsprofiel bijwerken, zodat klanten precies weten wanneer ze je kunnen bereiken.
 • Een post maken: Gebruik posts om rechtstreeks met klanten te communiceren, en meer informatie en actuele updates te delen over wat er nieuw is voor jouw onderneming. Meer informatie over hoe je een post kunt maken.
 • Contact leggen met je klanten: download de Google Mijn Bedrijf-app en schakel de berichtenfunctie in zodat (potentiële) klanten je kunnen bereiken. Hier zie je hoe je de berichtenfunctie in de Google Mijn Bedrijf-app inschakelt. Tip: Stel een automatisch welkomstbericht op om klanten te laten weten wat de status van je bedrijf is.

Verder bespreken we verschillende direct toepasbare tools tijdens onze vele webinars en onze speciale Focus op de Feestdagen webinar.