Ocenění pro nejlepší restaurace a kavárny

Které restaurace, kavárny a bistra v Česku hodnotí lidé na Mapách a ve Vyhledávání Google nejlépe? Pojďte je společně s námi objevit.

Letos poprvé udělujeme ocenění Křišťálový špendlík. Obdrží jej deset podniků z oboru gastronomie, které dostaly od svých zákazníků nejlepší hodnocení.

Zveme Vás na výlet za chutěmi, vůněmi a gastronomickými zážitky!

Praha

Vallmo restaurant

Nejlépe hodnocenou pražskou restaurací na Mapách Google je podle uživatelů podnik Vallmo nedaleko Rašínova nábřeží. Poblahopřát přišel i Tomáš Zástěra, moderátor, účastník reality show Survivor a „Pražák každým coulem“.

Restaurace Vallmo se zaměřuje na moderní evropskou kuchyni s využitím českých surovin. V krásném interiéru provozovny, která se nachází v blízkosti Výtoně, je jejich cílem spojení chuťového a vizuálního zážitku s příjemnou chvílí strávenou u dobrého jídla. Šéfkuchař a majitel restaurace Martin Makovička pochází z Třeboně, ale zkušenosti čerpal v michelinských restauracích v Irsku či Kanadě. Podnik založil těsně před pandemií a je jeho prvním vlastním konceptem. „Recept na úspěch je jen jediný a to tvrdá práce, vytrvalost a důraz na detail. Důležité je mluvit a naslouchat lidem, jak zákazníkům, tak zaměstnancům,” uvedl Makovička. I přes nelehké období posledních dvou let, kdy musela být restaurace většinu času zavřená, si dokázala okamžitě získat přízeň zákazníků, a to zejména svým důrazem na kvalitní české suroviny a ryby z Třeboně.

 

 

Foto

Na fotce vpravo zleva: Manažer Jakub Kubíček, majitel Martin Makovička a kuchař Daniel Břenda.


 

Vysočina

Restaurace
Měšťanský pivovar Polná

Nejlépe hodnocenou restaurací na Vysočině je podle uživatelských recenzí na Mapách Měšťanský pivovar Polná.

Žil tady Bohumil Hrabal a majitelé svoji práci dělají srdcem. Krásný pivovar v Polné byl před lety zachráněn před demolicí, následně jej převzali manželé Pártlovi, kteří zde vybudovali restauraci a penzion. V jejich Firemním profilu na Mapách Google se to jen hemží nádhernými vzkazy od spokojených zákazníků, kteří nejvíce oceňují zdejší atmosféru, houževnatost majitelů a útulná zákoutí v zeleni, ale samozřejmě i dobré jídlo. „Naše motto je: Vše co děláš srdcem, přináší spokojenost všem! - a to je hlavní důvod našeho úspěchu,“ popisuje majitel Ladislav Pártl, který občas v restauraci zaskakuje i jako číšník. Z ocenění Křišťálový špendlík má velkou radost. „Děkujeme našim hostům, právě oni o tom rozhodli, a my se na ně opět těšíme,“ vzkazuje.

 

 

Foto

Spolumajitel Ladislav Pártl (vpravo) a šéfkuchař Svatoslav Rychtecký


 

Jižní Morava

La Cucina Nera

Pizzerie La Cucina Nera má na Mapách Google v Brně nejlepší hodnocení na základě uživatelských recenzí.

Restaurace La Cucina Nera je u svých zákazníků podle recenzí na Mapách Google nejvíce ceněna kvůli výborné pizze, která prý chutná jako v Itálii. Tradiční pizzu a další pochutiny tady připravují v peci na vysušeném bukovém dřevě. Restaurace své zákazníky ale rozmazluje třeba i kvalitními víny z Rakouska, Španělska a Itálie, čerstvou chlazenou domácí limonádou nebo vynikající kávou. „Dělat věci poctivě, mít trpělivost a nenechat se odradit dílčími neúspěchy. Pokud se držíte cíle, úspěch se dříve nebo později dostaví,“ odhalují svůj recept na úspěch majitelé podniku, Miroslav Jochman a Petr Kolář. „Děkujeme, ocenění si velice, opravdu, vážíme,“ vzkazují svým zákazníkům.

 

 

Foto

Na fotce vlevo nahoře: Spolumajitelé Miroslav Jochman (vlevo) a Petr Kolář (vpravo) s personálem restaurace


 

Severní Čechy

Sagarmatha

Nejlépe hodnocenou restaurací v severních Čechách je podle uživatelských recenzí na Mapách Google nepálská a indická restaurace Sagarmatha.

Severní Čechy jsou krajinou hor a krásné přírody, proto také přitahují velké množství turistů. Zlákaly také bratry Rayamajhiovy, kteří si v Liberci založili tradiční nepálskou a indickou restauraci. Zdánlivě obyčejná restaurace se na Mapách Google může pochlubit obrovským množstvím pochval od svých hostů - za vynikající jídlo i bleskurychlou obsluhu. Bratři tvrdí, že za oceněním restaurace stojí hlavně jejich vášeň pro práci. „Rádi bychom poděkovali všem, kteří nás přímo či nepřímo podporují, za náš úspěch. Zejména jsme vděční, že nám naši zákazníci zachovávají lásku,“ řekl k ocenění Křišťálový špendlík jeden z bratrů-majitelů, Kishor Rayamajhi.

Cenu majitelům přijela předat cestovatelka, blogerka a ambasadorka Křišťálového špendlíku Eliška Hudcová. „Sagarmatha je skvělou ukázkou toho, že se v Česku může dařit i cizokrajné a pro nás netradiční kuchyni. Bratři Rayamajhiové jsou neuvěřitelně pracovití, milují to, co dělají, a jejich zákazníci to očividně dokáží ocenit,” říká Eliška Hudcová. 

 

 

Foto

Vlevo Eliška Hudcová s rodinou Rayamajhiových

Střední a východní Morava

Kavárna CANALL

Nejlépe hodnoceným podnikem v regionu střední a východní Moravy je podle uživatelských recenzí na Mapách Google kavárna CANALL z Prostějova.

Retro nábytek, útulný interiér a špičková káva. Koncept kavárny CANALL je ve své lokalitě jedinečný. Majitelé Vendula Hronová a Libor Hanslík ji sami prezentují jako „trochu jinou kavárnu v centru Prostějova“. Vendula a její partner před sedmi lety cestovali po Laosu a přemítali, co dál. Jejich společná láska ke kávě je nakonec přivedla k nápadu založit si kavárnu. Že to byl opravdu dobrý krok, ukazují i nesčetné recenze na Firemním profilu kavárny na Mapách Google, kde lidé nejčastěji oceňují právě výbornou kávu, ale rozplývají se i nad zákusky, příjemným prostředím a milou obsluhou. A jaký je recept majitelky na úspěch? „Dělat věci s láskou, poctivě a nesnažit se vyhovět každému, protože to nejde,“ říká Vendula Hronová.

 

 

Foto

Na fotce vpravo nahoře: majitelé Vendula Hronová a Libor Hanslík

Severní Morava a Slezsko

Pelmeški

Nejlépe hodnoceným podnikem v oblasti severní Moravy je podle uživatelských recenzí na Mapách Google restaurace Pelmeški z Ostravy.

Ostravák a vyučený kuchař Martin Štubňa poznal díky své manželce kouzlo východoevropské kuchyně, pro kterou se nadchl. S pomocí své tchyně vypiloval receptury jak tradičních ruských pelmení (masem plněných a vařených těstových taštiček), tak i populárních ukrajinských varenyků ve tvaru čtverce nebo půlměsíce, které se mohou podávat na sladko i na slano. Se svými těstovými taštičkami objevil v Ostravě díru na trhu, a tak teď už čtvrtým rokem dělá radost svým zákazníkům, kteří ho za to pravidelně vychvalují v recenzích na Mapách Google.

„Máme super kolektiv a vždy se těšíme do práce, protože nás baví. Děláme to poctivě a s láskou a to si myslím, že se odráží i na talíři,“ říká Martin Štubňa, který v provozovně také sám pracuje.

 

 

Foto

Na fotce vpravo nahoře: majitel Martin Štubňa s personálem

Východní Čechy

LoriCafé Kuks

Nejlépe hodnoceným podnikem z oboru gastronomie v oblasti východních Čech je podle uživatelských recenzí na Mapách Google kavárna LoriCafé Kuks.

Rodinná kavárna se nachází v obci Kuks, která je proslulá nádherným barokním lázeňským areálem se špitálem a sochařskou výzdobou z dílny Matyáše Bernarda Brauna. Na historickou památku je krásný výhled také z oken oceněné kavárny. Manželé Lorencovi dříve provozovali penzion v Janských lázních, poté ale přesunuli své podnikání právě do této výjimečné lokality, která je přímo nadchla. Stejně tak jako jejich kavárna zákazníky, kteří si v recenzích na Mapách Google velmi pochvalují skvělou obsluhu, krásný výhled na Kuks, ale i příjemné prostředí a výborné jídlo a zákusky.

„Snažíme se, aby se u nás naši hosté cítili jako doma, práce nás baví a naplňuje. S celým skvělým týmem se snažíme rozdávat radost našim hostům,“ říká majitel David Lorenc.

Cenu majitelům přijeli předat jedni z ambasadorů projektu Michal a David Vaníčkovi, známí na sociálních sítích jako Dva tátové, kteří často cestují se svými dvěma dcerami.

*Vzhledem k probíhající dovolené bude kavárna opět otevřena od 1. 7. 2022.  

 

 

Foto

Na fotce vlevo nahoře: zleva Michal a David Vaníčkovi (Dva Tátové), Ingrid Popovič (Google) a majitelé
Na fotce vlevo dole: majitelé Hana a David Lorencovi s personálem

Střední Čechy

Karlštejn 34

Nejlépe hodnoceným podnikem v oblasti středních Čech je podle uživatelských recenzí na Mapách Google Karlštejn 34.

Řemeslné bistro kořeněné kulturou, tak majitelé popisují svůj podnik Karlštejn 34. O víkendech zde pořádají koncerty, workshopy, vernisáže či degustace. Snaží se tak nejen podporovat kulturu, ale také na Karlštejně obnovit místní komunitní život, který s rozmachem masového turismu téměř vymizel.

„Když jsme před časem s manželkou procházeli Karlštejnem, uvědomili jsme si, že tohle je magické místo, které nejen odkazuje na naši slavnou historii, ale je též obrazem a vizitkou naší současnosti - našich hodnot, společnosti a kultury,” říká spolumajitel podniku Tomáš Bárta. „Chceme proto, aby 'třicet čtyřka' byla vizitkou poctivosti, autentičnosti, kultury, estetična a vůbec všeho, co máme rádi,“ přibližuje Bárta charakter podniku, který se nachází v polovině pěší zóny na hrad.

Jeho žena Denisa je výtvarnice a zákazník to pocítí už při vstupu do bistra. Doladění každého detailu je především její práce. Dnes by ji zákazníci našli hlavně v kuchyni, přestože v minulosti neměla s oborem nic společného. „Vše, co v bistru můžete ochutnat, si tu vyrábíme sami včetně domácího chleba, italské focacci, loupáků a dalších druhů sladkého pečiva a dezertů. Menu skládáme tak, aby si pochutnal jak milovník masa, tak vegan,“ říká Denisa Bártová. Hosté v recenzích ve Firemním profilu na Mapách Google koneckonců vyzdvihují právě kvalitní jídlo a stejně tak jim vyhovuje příjemná rodinná atmosféra a milá obsluha.

Cenu na Karlštejn přijel předat jeden z ambasadorů Křišťálového špendlíku a moderátor Tomáš Zástěra. „Na Karlštejn jezdím rád, je to turisticky velmi oblíbené místo, a proto je super vidět, že se tu najdou podnikatelé, kterým nejde ani tak o peněženky turistů jako spíše o spokojenost zákazníků, rozvoj místní komunity a kvalitu služeb. Majitelům k ocenění Křišťálový špendlík moc gratuluji,” řekl při předávání Tomáš Zástěra. 

 

 

Foto

Na fotce vlevo nahoře: zleva Tomášem Zástěra, majitelé Bártovi a Petr Šmíd (Google)

Jižní Čechy

Divoký Bistro

Nejlépe hodnoceným podnikem v oblasti jižních Čech je podle uživatelských recenzí na Mapách Google Divoký Bistro nacházející se v kempu Úbislav ve Stachách na Šumavě.

Za zrodem Divokýho Bistra stála spíše náhoda. Strýc majitelky Jitky Sauvage vlastnil dlouhá léta kemp u rybníka uprostřed krásné šumavské přírody. Součástí podniku byl bufet s nabídkou tradičních utopenců či klobásek, ve kterém se majitelka sama od mala pohybovala. Jitce Sauvage, která je původním povoláním učitelka, láska ke gastru zůstala a dokonce na čas pracovala v prestižní pražské restauraci. Když jí a jejímu tehdejšímu francouzskému příteli Cyrilovi, který byl povoláním kuchař, strýc kemp nabídl k provozování, rozhodli se této příležitosti využít.

Z obyčejného českého bistra se díky mezinárodnímu zázemí majitelů a rostoucím požadavkům jejich hostů postupně vyvinul netradiční koncept s francouzskou i další světovou kuchyní. Lidé si tu teď přes léto mohou vychutnat výborné polévky, masa, ryby, mořské plody, vegetariánská jídla i dezerty. Kemp je otevřený jen v sezoně, tedy od června do září, a kdo si sem chce zajít, nemá bez předchozí rezervace často ani šanci. Popularita podniku se odrazila i v recenzích na Mapách Google, díky kterým si podnik vysloužil cenu Křišťálový špendlík za Jihočeský kraj. „Neobvyklá lokalita uprostřed přírody, kvalitní suroviny, neobvyklé menu a především vlídnost a vstřícnost k našim hostům,“ vyjmenovává Jitka Sauvage pilíře úspěchu svého podniku. „Velice si ocenění vážíme a budeme i nadále naši práci dělat celým srdcem,“ dodává.

Ocenění za svou práci převzala z rukou jednoho z ambasadorů Křišťálového špendlíku, pekaře Josefa Maršálka. „Divoký Bistro je rozhodně jednou z perel naší gastro scény. V nenápadném prostředí šumavského kempu si můžete dopřát velmi barevné a sezónnost respektující speciality francouzské nebo třeba asijské kuchyně. To spojení je opravdu osvěžující a celý personál zase velmi profesionální. Těší mě, že mohu podniku předat Křišťálový špendlík, cenu uživatelů Map Google,” říká Josef Maršálek. 

 

 

Foto

Na fotce vlevo: zleva Josef Maršálek, vpředu Jitka Sauvage se synem a personálem.

Západní Čechy

Kafe Smetanka  

Nejlépe hodnoceným podnikem v oblasti západních Čech je podle uživatelských recenzí na Mapách Google Kafe Smetanka.

Zuzana a Pavel se před lety každý na vlastní pěst rozhodli procestovat svět. Oba chtěli načerpat zahraniční kulinářské zkušenosti a rozšířit si obzory. Jejich cesty se střetly v roce 2018, kdy je společná láska ke gastronomii a touha nabídnout něco jiného přivedla k nápadu založit kavárničku v centru Plzně. Později se spolu s ní přesunuli do lesoparku Homolka v Plzni na Slovanech, kam do Kafe Smetanka dnes proudí nadšení zákazníci. V recenzích na Mapách Google si pochvalují jak půvabné místo pod korunami stromů, tak i výběrovou kávu, na kterou si oba majitelé potrpí. „Snažíme se dělat věci tak, jak bychom je sami chtěli dostat. To je naše motto už od začátku. A kromě kvalitních produktů je pro nás stěžejní být na naše zákazníky milí a příjemní a dělat všechno s úsměvem. Funguje to potom i obráceně,” komentují svůj úspěch majitelé.

Ocenění za svou práci převzali z rukou zástupkyně Googlu, manažerky komunikace, Ivy Fialové. „Gratulujeme Kafe Smetanka k ocenění Křišťálový špendlík. Plzeň je naší poslední zastávkou. Cen jsme rozdali celkem deset v nejrůznějších koutech Česka. Nesmírně nás těší vidět malé místní firmy, jako je právě Kafe Smetanka, které dokáží využít příležitostí digitální doby a díky komunikaci se zákazníky on-line přitáhnout pozornost i lidí, kteří městem třeba jen projíždějí.

 

 

Foto

Na fotce vpravo: majitelé Zuzana Měřínská a Pavel Bechyně

Jaké ocenění předáváme?

Podniky, které se v daném regionu těší nejlepšímu hodnocení od svých zákazníků, obdrží ocenění Křišťálový špendlík. Cenu, jejíž tvar vychází ze špendlíku v Mapách Google, navrhl designér František Jungvirt ze studia KLIMCHI. Ceny jsou oslavou poctivého řemesla a české sklářské tradice. Vytvarovali je skláři v Kamenickém Šenově v oblasti tzv. Křišťálového údolí. Každá z nich je díky svému provedení jedinečná.

Samotný materiál, ze kterého je cena vyrobena, reprezentuje křehkost vztahů mezi podnikateli a jejich zákazníky. Bublinky sody, které vytvořily uvnitř každého špendlíku neopakovatelnou kresbu, zase představují tisíce míst nacházejících se na Mapách Google. Cena slouží jako zrcadlový objekt reflektující v sobě místo, které dosáhlo úspěchu dle hodnocení zákazníků.”

František Jungvirt, kreativní ředitel studia KLIMCHI

Cena

Na základě jakých kritérií byli ocenění vybráni?

  • Poskytovali služby v oblasti pohostinství a gastronomie.
  • Měli kompletní, správně vyplněný a aktualizovaný Firemní profil na Mapách a ve Vyhledávání Google.
  • Měli minimální počet 300 uživatelských recenzí na Firemním profilu.
  • Získali nejlepší hodnocení od zákazníků v daném regionu, a toto hodnocení bylo současně vyšší než 4,5 hvězdiček z 5.
  • V každém z deseti určených regionů (Praha, Střední Čechy, Jižní Čechy, Západní Čechy, Severní Čechy, Východní Čechy, Vysočina, Jižní Morava, Střední a východní Morava, Severní Morava) byl vybrán dle těchto kritérií jeden oceněný (podle dat aktuálních k 30.4.2022).

Jaké jsou výhody Firemního profilu?

  • Firemní profil v Mapách a ve Vyhledávání Google umožňuje firmám se snadno spojit se svými zákazníky a komunikovat s nimi online.
  • Díky aktuálním informacím, jakou jsou kontaktní údaje, speciální nabídky nebo fotografie mohou firmy ukázat, čím jsou jedinečné.
  • Zákazníci mohou zanechat hodnocení, udělit počet hvězdiček anebo si rezervovat služby firmy přímo v profilu.

Zjistěte více o Firemním profilu

Image

Organizátorem soutěže „Krišťálový špendlík“ je produkční agentura Merthin s.r.o. právnická osoba se sídlem v České republice, ulice Rybná 716/24, Staré Město, 110 00 Praha 1, zapsaná v Obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze pod spisovou značkou C 283837, dále jen „Pořadatel“. Přečtěte si celé podmínky soutěže.