Hogyan növelte 10%-kal beruházása megtérülését és spórolt időt egyszerre egy kiskereskedő

 


 

Az automatizálásnak és gépi tanulásnak sok figyelmet szentelnek a digitális marketing iparágában és jó okkal: növelik a vállalkozások hatékonyságát az ismétlődő feladatok automatizálásával, időt felszabadítva a stratégiaalkotásnak és kreativitásnak. Meglepő lehet, de a marketing szakembereknek csupán 2%-a használja az elérhető legjobb technikákat a napi teendők felgyorsítására. 

Egy ilyen cég, amely hasznosítja az automatizáció erejét a magyar mobiltelefon kiegészítő webáruház - a Tok-Shop. A majdnem 30,000 cikket tartalmazó portfólióval a cég eleget is tesz a magas keresletnek és a rövid határidőknek. Ez mind költséggel jár - egy ilyen széles termékskála hirdetéseinek kezelése jelentős erőfeszítéseket igényel.

A készlet elérhetőségén túl a kiskereskedőknek olyan változókkal kell számolniuk a hirdetésekben, mint például a napszak, az eszköz vagy maga az üzenet. Mindezek a tényezők naponta - ha nem óránként - változnak, ami összetett kampánymenedzsmentet követel meg.

Tok-Shop a Growww Digital-al dolgozott együtt, hogy teszteljék a különböző automatikus ajánlattételi stratégiákat és kiderítsék, hogy vajon van-e lehetőség arra, hogy felszabadítsanak munkaidőt és egyszerre hatékonyabban növeljék a hirdetési kiadások megtérülését (ROAS).

"A mobiltelefon-kiegészítők piaca rendkívül kompetitív, ezért a legújabb innovációkkal kell megőriznünk piaci előnyeinket." - Flekács Zoltán, a Performance csapat vezetője.

Tesztelés a jó megoldásért

 Mélyreható elemzés elvégzését követően a Tok-Shop csapata úgy döntött, hogy a legjobb módja annak, hogy a komplex kampányokat kezeljék az intelligens ajánlattétel (Smart Bidding) használata lesz. Az automatizált megoldás jelentős időmegtakarítást jelenthet mikor a keresési kifejezés jelentéseket nézzük végig és negatív kulcsszavakat adunk hozzá. Egészen nemrégig, a csapat ezeket tevékenységeket manuálisan végezte el - most már a gépi tanulás képezi le ezen jeleket az eszköz, napszak és lokáció alapján és párosítja össze a legrelevánsabb vásárlókkal.

Annak érdekében, hogy az algoritmusnak a megalapozott ajánlattételi döntésekhez megfelelő mennyiségű adatot szolgáltasson - és maximalizálja az eredményeit - a Tok-shop portfólió stratégiát alkalmazott. A csapat általi kampány csoportosításban az utóbb említett stratégia segített az adatok gyorsabb összegyűjtésében és értelmezésében, ami agilisabb kampányoptimalizálást tett lehetővé. 

Idő és költségvetés megtakarítás az automatizálás révén  

A kiskereskedő hirdetési kiadásainak 60% -át a Smart Bidding-re fordítva, 2019 Q1-ről Q3-ra 10% -os ROI növekedést tapasztalt. A váltás talán egyik leghasznosabb következménye az optimalizálással eltöltött idő 35%-ának megtakarítása volt. Idő, melyet a csapat átcsoportosíthatott további elemzésekre, valamint új funkciók tesztelésére. 

Az utóbbi már most eredményesnek bizonyult. Mivel a csapatnak több ideje maradt az adatok értelmezésére és elemzésére, a Tok-Shop úgy döntött, hogy beveti az automatizációt a Smart Shopping és dinamikus remarketing kampányoknál is.

A vállalkozás nem csak helyi piacban gondolkodik, éppen egy olyan automatizációra támaszkodó stratégiát dolgoz ki ami által Magyarországon túli vevőket is elérhet. “Biztosak vagyunk abban, hogy az automatizálás a helyes irány 2020-ban” - állítja Zoltán.  

 


 

 

Az esettanulmányt eredeti, angol nyelven itt tekintheti meg.