Kedves iskolai rendszergazdák, intézményvezetők és bárki aki a G Suite for Education regisztrációt végzi!


Az elmúlt hetekben rengeteg kérést kaptunk G Suite for Education jóváhagyásra, aminek nagyon örülünk, de ezek jóváhagyása a hibás regisztrációk tömege miatt nagyban lelassult. Ahhoz, hogy a jóváhagyás minél hamarabb történjen, kérjük, hogy regisztrációkor minden esetben figyeljenek az alábbiakra:

 1. Kérjük, hogy csak olyan intézmények jelentkezzenek, amelyek rendelkeznek aktív OM azonosítóval. Ha egy iskola egy másik iskola (pl szakképzési centrum) tagintézménye, az nem probléma.
 2. Csak általános és közpéiskolákat, illetve akkreditált felsőfokú intézményeket tudunk elfogadni. Kérjük, hogy más intézmények, különösképpen magáncégek NE jelentkezzenek, ezzel másoktól veszik el az időt.
 3. Kérjük, hogy csak a G Suite for Education programba jelentkezzen, ne másik G Suite programba, tehát a G Suite for Non-profits az nem jó.
 4. A regisztrációnál az intézményi domain, és az a domain, amire kéri a G Suite for Education elérést, lehetőleg legyen ugyanaz. Amennyiben ez valamilyen okból nem lehetséges (Nem tudják elérni a meglévő domain adminisztrációs felületét), és emiatt új G suite domain kerül regisztrálása, az a kérésünk, hogy az új domain valamilyen formában reflektálja, hogy az adott iskolához tartozik. Pl: (intézményi domain: peldaintezmeny.sulinet.hu, domain melyen a G Suite-ot használni kívánják: peldaintezmeny.education). A G Suite for Education regisztrációs folyamat során .com és .education domaineket könnyen és egyszerűen tudnak regisztrálni, sajnos .hu-t nem.
 5. Az intézményi domain az legyen, ahol az iskola honlapja is megtalálható.
 6. Kérjük csak az intézmény domain-jét vagy subdomain-jét regisztrálja, ne egy másik szervezetét (pl. a fenntartóét vagy a települését). Helyes: iskola.varos.hu; helytelen: varos.hu. Ha a regisztrált domain semmilyen módon nem kötődik az iskolához, a kérés könnyen elutasításra kerülhet.
 7. A regisztrációkor megadott kontakt email mindenféleképpen az intézményi domain névről érkezzen (ahol a website található, pl.: igazgato@peldaintezmeny.sulinet.hu), akkor is ha új domain kerül regisztrálásra. A legjobb, ha az OM-nél regisztrált kontakt küldi be a regisztrációt (igen tudjuk, hogy sok esetben ez nem az iskola domainjén van, ez esetben ettől el lehet tekinteni).
 8. A G SUITE FOR EDUCATION AKTIVÁLÁS (videó angolul) Ha nem tudják a meglévő domaint verifikálni, akkor javasolt egy új domain regisztrációja (ld. 4. pont).
 9. Minden intézmény csak egy kérést nyújtson be. Egy intézmény csak egy G Suite for Education fiókkal rendelkezhet.
 10. Ha a 14 napos próbaidő lejárt és nem érkezett sem jóváhagyás, sem elutasítás, akkor kérjük regisztráljon újra. Ha nem sikerülne, várjon 24 órát és próbálja meg ismét. Amennyiben a domain verifikálást elvégezte, akkor mindenképpen ugyanazt a domain-t adja meg, ha újra jelentkezik.

Észrevettük továbbá,hogy nagyon sok iskola honlapja nem biztonságos (http) protokollon érhető csak el. Kérjük, saját érdekükben gondoskodjanak róla, hogy biztonságos (https) protokollon is elérhetők legyenek (vagy csak azon). 

Köszönjük!

A Google Magyarország csapata 

 

 

 

 

 

 

 

 

figyelem
checklist

 

G Suite for Education

- IT beállítási útmutató

A következő beállítási útmutató segít önnek a G Suite mihamarabbi használatában. A könnyebb kollaboráció, a központosított és egyszerűsített működtetés érdekében tegye meg a kezdő lépéseket az Oktatási intézmény G Suite beállításában. Az alábbi fejezetben a hivatkozások nagy része angol nyelven elérhető.  


 

 

 • Iratkozzon fel a G Suite for Education programra. A feliratkozási folyamat egyik lépéseként meg kell adni az intézmény elsődleges domain címét.
 • Kérjük válasszon olyan domaint, amihez rendszergazda-szintű hozzáférése van (pl. A DNS beállítások megváltoztatásahoz)
 • Ha szükséges, tud domaint vásárolni a feliratkozási folyamat alatt. Amennyiben így lép tovább, nem szükséges megerősíteni a domaint (a következő lépés ezt írja le)

Miután befejezte a feliratkozási folyamatot, egy 14 napos próbaverziót kap a G Suite for Education-höz (10 fős felhasználói limittel erre az időszakra). Annak érdekében, hogy a G Suite for Educationt ezután a periódus után, és több felhasználóval tudja használni, kérjük tegye meg a következő lépéseket:

 • Erősítse meg a domainjét: ez lehetővé teszi, hogy senki ne használja az Ön domainjét a Google szolgáltatásokra, akinek ön nem engedélyezte ezt.
 • A feliratkozási folyamat befejezésével automatikuson megkapjuk az ön jelentkezését az Education programba. Kérjük hogy ügyeljen a Cloud Support Teamtől, az esupport@google.com email címről jövő emailekre, és válaszoljon rájuk, amennyiben ez szükséges. 

 

A szervezeti egységek lehetőséget adnak arra, hogy csoportosítani tudja a felhasználóit és különböző szolgáltatások, beállítások és hozzáférések legyenek elérhetőek az egyes felhasználók számára. Egy jól kialakított struktúra nagyban elősegíti azt, hogy hatékonyan és rugalmasan tudja kezelni a G suite for Education fiókját.

 

 • Jó gyakorlatok a szervezeti struktúrákról: Gondolja végig, hogy az Ön szervezetének méretét és igényeit.

 

 • Szerep-orientált struktúra: Egy szerep-orientált struktúrában az első szintű szervezeti egységeket szerepek szerint rendezik: például a hallgatók és a tanárok. Ez a struktúra akkor célravezető, ha földrajzi helytől vagy adott iskolától függetlenül szeretné meghatározni a szabályokat és a beállításokat, és a struktúra célja csak az egyszerű karbantartás. 
structure
 • Szervezet-orientált struktúra: A szervezet-orientált struktúra akkor alkalmas, ha a szervezés és a kontroll az elsődleges cél. Egy ilyen struktúrában az első szintű szervezeti egységeket régiók, kerületek vagy iskolák szerint rendezzük, a szabályokat és beállításokat ez a struktúra határozza meg. Ez esetben Ön több irányítási lehetőséggel rendelkezik, de minden első szintű szervezeti egységhez külön rendszergazdát (adminisztrátort) kell kijelölnie.  
structure 2

Állítsa be a felhasználók jelszókövetelményeit.

Javasoljuk, hogy erős jelszavakat írjon elő (például határozzon meg minimum karakterszámot) . További tippeket a biztonságos jelszavak kialakításához ezen a magyar nyelvű oldalon talál.  

(A gyorsabb beállítás érdekében javasolt): kapcsolja ki a Gmail-t és a Naptárat.

 • Ha regisztráció közben domain-t is vásárol a G Suite for Education felületen, az MX rekord automatikusan a Gmail-re lesznek beállítva.
 • Ha a Naptár be van kapcsolva, még úgy is, hogy a Gmail nem elérhető, a felhasználók tudnak naptár meghívókat küldeni másoknak a domainen belül 

Google Tanterem (Classroom)

Drive

 • Tegye elérhetővé a Google Drive-ot a felhasználóknak.

Hangouts Meet

 

 

 • Alkalmazások hozzáférésének korlátozása: Határozza meg, mely alkalmazások férnek hozzá a G Suite adatokhoz és korlátozza azt kizárólag a G Suite szolgáltatásokra. 
 • Drive beállításokhoz: javasolt megosztási engedélyek: a Megosztási lehetőségek (Sharing options) résznél kapcsolja ki a külső fájlmegosztást diákok számára. 
 • Hangouts Meet beállitások: Javasoljuk, hogy általános és középiskolákban csak az intézményi oktatócsapat hozhasson létre meetingeket (lásd a ‘Videohívás indítása’ részt). Annak érdekében, hogy megfelelő színvonalú videohívás jöjjön létre, javasoljuk a hálózat megfelelő beállítását.  
setup